Meillä on ihan hyvää hanavettä

Suomi on maapallolla ainutlaatuisessa asemassa. Suomessa juomavesi on paikoin jopa erinomaista ja voidaan sanoa, että koko maassa kraanavesi on juotavaa.

Tai no, kysy lahtelaiselta mitä mieltä hän on vaikka Helsingin kraanavedestä (mikä muuten tulee sen 100 km tunnelia pitkin Päijänteeltä, eli Lahden vierestä), niin lahtelainen ei ole ihan vakuuttunut…

Meille suomalaisille laadukas juomavesi on itsestäänselvyys. Ennen kuin jotain pöhköä sattuu vesiverkostossa ja käsissä on nk. vesikriisi. Silloin arki monimutkaistuu. Metsä alkaa piirtyä esiin puiden takaa. Monet yleensä kerkeävät sairastumaan, ennen kuin kriisiin herätään. Silloin muun maapallon elämä tulee lähemmäs. Vettä pitää alkaa jälleen kantamaan sisään.

Hyvä vesi tarkoittaa, että luonnosta pidetään huolta. Ilman puhdasta luontoa ei ole aidosti puhdasta vettä.

Kaikki vesilaitosten vesi puhdistetaan, kyllä, lähes pelkästään kemiallisin keinoin. Lähdevedet ovat pohjavettä, mikä nousee luontaisesti maan pinnalle eikä sitä sen enempää puihdisteta – toki riippuu lähteestä. Järkeväähän on pitää lähde siistinä ja suojassa sekä poistaa siitä roskat ja muut ennen veden ottoa.

Ihmisten valinnat vaikuttavat juomavesien laatuun: millaisia ja miten lannoitteita käytetään, miten hulevesistä huolehditaan, kuinka erilaiset jätevedet eristetään ja käsitellään – sekä tietenkin kaikki muut seikat mitkä liittyvät kiinteästi tai välillisesti ympäristöön. Vastuu on jokaisella.

Geologian tutkimuksenlaitoksen sivuilta löytyy aiheesta lisää ja perusteellisemmin.

Voiko lähdevesi olla parempaa kuin kraanavesi?

Lähdevettä ei käsitellä. Se on varmasti yksi melko vahva perustelu.

Kaikki hanavesi, mitä lähes kaikki suomalaiset käyttävät, on pintavettä tai pohjavettä mikä käsitellään monivaiheisesti vedenlaadun tarpeen mukaan. Eli huonompi/likaisempi vesi pitää puhdistaa paremmin – kuinka loogista.

”Voiko suoraan maasta noussut vesi olla turvallista?!”

Voi. Ihmiskunta ei olisi päässyt näin pitkälle, jos se ei olisi osannut hankkia puhdasta juomavettä. On hyvä muistaa, että kattava vesiverkosto ja kraanavesi ei ole ollut arkemme ylellisyyttä kuin kiitävän hetken ihmiskunnan historiassa.

Kaikesta juomavedesta tulee pitää huolta, eikä siksi lähdevettäkään pidä juoda suoriltaan,  ellei lähde ole entuudestaan tuttu ja turvallinen.

Sama toki pätee kraanaveteen. Millaisessa kunnossa oman kraananvesijohtovedet on tai kunnan vesijohtoverkosto. Harva niitäkään kamalasti seuraa tai tarkistelee – vaikka viisasta olisikin. Sillä Suomen vesijohtoverkostosta saa jo olla vähän huolissaan.

Kuinka varmistaa että lähdevesi on turvallista?

Jos hankit lähdevettä kaupasta, niin myyntiastiassa (pullot ja kanisterit) tulee olla ”valmistajan” tiedot, eli pullottajan. Siitä on hyvä aloittaa.

Vaikkapa meidän vetemme. Se on PolarSpringin omasta lähteestä pullottamaa  lähdevettä. Pullotus tapahtuu lähteen välittömässä läheisyydessä, eli sitä ei juoksuteta pitkiä matkoja putkistojen läpi.

Voimme mennä myös vedenlaadusta takuuseen, koska tiedämme sitä analysoitavan – myös kunnan puolesta säännöllisesti. Sinä voit katsoa meidän vetemme koostumuksen täältä: klikkaa linkkiä

Entäpä jos sattuisikin käymään niin mahtava onni, että voisit hyödyntää omaa lähdettä?! No…

  • Tiedätkö kyseistä lähdettä käyttäviä? Tai ketään kuka on käyttänyt kyseistä lähdettä?
  • Onko lähde ollut miten käytössä ja jos ei ole ollut vähään aikaan, niin miksei ole?
  • Voit teetättää maksullisen analyysin, ottamalla yhteyden paikalliseen ympäristöterveyden keskukseen.
  • Onko lähteen ympäristö millainen? Voiko luonto hyvin? Näyttääkö lähteen luona ja vähän kauempanakin millaiselta? Voisiko siellä olla hyvää lähdevettä?
  • Haiseeko lähde miltään?
  • Jos siltä tuntuu, niin maista. Miltä sen jälkeen tuntuu?
  • Mittaa lähteen veden lämpötila, vaikkapa pH-, TDS- ja ORP-luvut.

Muista AINA, että meistä jokainen voi vaikuttaa vesiemme tilaan. Puhdas juomavesi ei saisi olla vain harvojen ulottuvilla, koska se jos mikä uhkaa yhteistä rauhaa.

Vaikuta vesiemme tilaan mm. tutustumalla Ympäristöpalveluiden Vaikuta vesiin-kampanjasivuihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *